Potentiometrin vaihtaminen radioon (kaasu/4PKS)

Servot, vastaanottimet, lähettimet etc

0
Ei ääniä
 
Ääniä yhteensä: 0

SlidSlide
Legendaarinen!
Viestit: 1441
Liittynyt: Ke 25.04.2007 22:22
Viesti:

Potentiometrin vaihtaminen radioon (kaasu/4PKS)

Viesti Kirjoittaja SlidSlide » Su 01.03.2015 02:48

Kärsitkö potentiometrin rikkoutumisen aiheuttamista "potenttiongelmista" (= kaasun/käännön epäsäännöllisiä tai pysyviä häiriöitä)? Älä huoli, sillä potenttiongelmat ovat melko yleisiä. Monille harrastajille ne ovat henkisesti raskaita ja tulevat kalliiksi kukkarolle. Päätin tehdä nopean yhteenvedon lääkkeestä, jolla oma ongelmani parani 100%:sti.

Vaihdoin Futaban 4PKS radioon kaasun potentiometrin. Räpsin kuvia omaksi ilokseni kesken projektin, joten kuvien laadukkuus kannattaa peilata sitä vasten. Alun perin tarkoitus ei ollut tehdä mitään tutoriaalia. Vaikka koko prosessi kuvastaa vain Futaba 4PKS:n kaasun potentiometrin vaihtamista, niin siitä saattaa olla hyötyä myös toisten Futaboiden ja jopa muidenkin valmistajien radioiden kanssa.

Kuva
Joskus saattaa käydä niin, että pylväs ei nouse halutulla tavalla tai laskee puolitankoon kesken toiminnan. Tässä kuvassa näkyy heikko potenttini. Alempi pylväs kuvaa kaasua liipaisin pohjassa (maksimini on säädetty 100/125% eli pylvään pitäisi kohota tuonne toiseksi reunimmaisen pystyviivan kohdalle.


Kuva
Ensiksi kannattaa irroittaa kumi kahvasta. Tämän jälkeen tarvittaessa repii teippejä sen verran kun tarvii. Sitten irroitetaan radion toinen puoli ruuvaamalla 8 ruuvia irti. Kuoria irroittaessa kannattaa olla varovainen radion katolla olevan nappulakytkimen kanssa. Minulla se pongahti ulos enkä radiota kootessa saanut sitä enää kunnolla kiinni. Se ei ole kriittinen osa radion toimivuuden kannalta.

Kuva
Osa kuvista on salamalla ja siksi todella sekalaisen näköisiä, mutta niistä erottaa ysityiskohdat parhaiten. Joihinkin kuviin ympyröin strategisesti tärkeät kohdat. Potentiometrin "reviiri" on suuremman punaisen ympyrän sisällä. Pienemmän ympyrän sisällä on liittymä, jonka kautta potentiometriin tulevat johdot kulkevat.

Kuva
Koko helahoito on muutamalla ruuvilla kiinni.

Kuva
Pienemmän ympyrän kohdalta kannattaa sormeilla löyhäksi potentiometriin menevät johdot. Minä en tätä tajunnut tehdä. Ei sillä periaatteessa mitään väliä ole, mutta johtojen kolvailu on helpompaa ohjainta uudelleen kasatessa. Jos noita johtoja ei katkaise, on työskentelytila kolvin kanssa todella ahdas.

Kuva
Potentiometrin kullanhohtoinen pää säkenöi reiästään. Kuulalaakerikin näköjään kulahtanut.

Kuva
Tuossa vielä "räjäytyskuva".

Kuva
Futaba 4PKS potentiometrin mallin numerot:
Kaasu: FP2M41A08829
Kääntö: FP2M41A08828
Minulla on kääntöönkin varalle potentiometri, mutta en jaksanut vaihtaa sitä.

Kuva
Valmistautuminen kolvailukseen alkaa. Bränikkä Wattnik ZD-99 -juotosasema pääsee testiin.

Kuva
Kannattaa pistää merkille potentiometrin asento piirilevyssä, nimimerkillä: radiota kootessa tajusin juotelleeni potentiometrin väärinpäin. Kaikissa topicin kuvissa potentiometri on oikeinpäin.

Kuva
Tässä juotellaan rikkinäistä potikkaa irti. Kannattaa aloittaa juotoksien sulattaminen liittimen puolelta ja vasta viimeiseksi juottaa komponentti kokonaan irti vasemmanpuolimmaisesta juotoksesta. Tongeilla voi auttaa potentiometrin jalkoja eroon tinasta.

Kuva
Uusi potikka paikallaan. Juotokset näyttävät vähintäänkin omaperäisiltä ja kenties heikolta, mutta sai 5/5 tähteä kestävyystestistäni 8). Tuo kohta ei joudu radiossa minkäänlaiselle rasitukselle, joten juotosten puolesta ei tarvitse pelätä (ellei käy Hadesbearit ;D).

Kuva
Takaisin paikalleen.

Kuva
Siellä se iloisesti sojottaa.

Kuva
Liipaisinyksikkö rupeaa valmistumaan.

Kuva
Purkuvaiheessa irroitettujen johtojen juottelu.

Kuva
Liipaisinyksikkö paikallaan, johdot vedetty uudestaan rungon liittymän kautta. Jos kaikki muutkin osat on oikeilla paikoillaan, niin kuoren kiinnittämisen voi aloittaa.

Kuva
"Mä olen niin kuin toteemipaalu, taas pytyssä, sykkivänä ja kankeana!"

T: Slidin 4PKS
"Viiden pennin filosofi"

Zarizi Tech
Moderator
Viestit: 3673
Liittynyt: To 26.04.2007 21:10
Paikkakunta: Kurtakko, Lappi
Viesti:

Re: Potentiometrin vaihtaminen radioon (kaasu/4PKS)

Viesti Kirjoittaja Zarizi Tech » Su 01.03.2015 17:36

Erittäin hieno teksti!   :o Lisää näitä!
Samu Sarka, RFOT, FIN
President of ERCCA / Member of WRCRCO
DravTech ~ Ottsix ~ RC4WD ~ Offipaita ~ Krawler Konceptz

ViX
Täysi jäsen
Viestit: 181
Liittynyt: Su 22.09.2013 11:12
Viesti:

Re: Potentiometrin vaihtaminen radioon (kaasu/4PKS)

Viesti Kirjoittaja ViX » Ma 02.03.2015 21:24

Ja pikaisena korjauksena suosittelen tätä http://taerosol.com/7-78-kontakt/

Vastaa Viestiin