Toyota LC79

1,9" tai 1,55" renkailla varustetut skaala-autot
Rölli
Legendaarinen!
Viestit: 551
Liittynyt: To 28.02.2013 15:26
Paikkakunta: Turun seutu

Toyota LC79

Viesti Kirjoittaja Rölli » La 11.11.2017 22:12

No niin, polkaistaan talven projekti kunnolla käyntiin ja alotetaan joku pieni tarinointi aiheesta.
Tarkoituksena tehdä kaksi teknisesti toisiaan vastaavaa autoa. Toinen itselle ja toinen juniorille. Tällä haetaan helppoutta rakentamiseen ja ylläpitoon kun eteen tulevat ongelmat tarvitsee ratkaista vain kerran. Samoin odotan että yhteisajelut muuttuvat sujuvammiksi ja paremmin molempia kehittäviksi kun autot ovat suorituskyvyltään samalla viivalla. Ennen ero oli liian iso vaikka molemmat hyvin etenivätkin. Ongelmaksi muodostui se että autojen ominaisuudet oli kovin erilaiset ja ajo usein nykyvää kun toinen menee heittämällä ja toinen jumii samassa paikassa, seuraavan kiven takana taas toisinpäin. Pitkässä juoksussa melko ärsyttävää kun ajelee kaksin.

Mutta itse projektiin. Pitkän harkinnan jälkeen rungoksi valikoitui MST:n cfx-w hyvin pitkälti porttaaliakseleiden takia. Se että saako niillä jotain lisäarvoa itse ajamiseen jää nähtäväksi. Aika sokkona tuli ostettua kun näitä ei etukäteen ollut kellään että olisi voinut käydä tarkemmin tutustumassa.
Koriksi oli jo aikaisemmin tullut päätettyä killerbodyn lc70, tai tarkemmin 79.

Sähköpuolelle tulee castlen sv3 ja moottoriksi broodin 35 scale limited edition. Muuten suunnitelma on melko simppeli, akseliväliä hiukan pienemmäksi, ulkopuoliset kaaret, sisusta, puskurit metallista ja niin edelleen...

Tuollainen kasa kertyi olohuoneen nurkkaan niin oli aika aloittaa
Kuva

Laatikon osia. Tässä tuli ensimmäinen negatiivinen yllätys vastaan. Voimalinja on suunniteltu niin että joka paikassa on välitys. Eli laatikko, jakolaatikko, perä, porttaaliboksi joista jokainen vuorollaan pudottaa välitystä. Jatkon kannalta olisi antanut enemmän mahdollisuuksia jos jakis ja porttaalit olisi ollut 1:1.
Kuva

Akseleiden osia. Mahdoinko laskea 211 osaa kahteen akseliin. Iso miinus että c-hubin ja knuclen kiinnitys tapahtuu ilman puslaa ja karkealla kierteellä muoviin, kestävyys todellakin arveluttaa.
Kuva

Porttaalien rakenne.
Kuva

Laatikot kasassa. Päälaatikko+moottori melkoisen korkea ja painava paketti, 400g. Jakis hyvinkin älykkään kokoinen.
Kuva

Runko valmiina. Vain tässä vaiheessa tarpeelliset osat paikallaan että voi aloittaa korin sovittelun ja muiden muutosten suunnittelun.
Moottori jää melko korkealle ja sivusuunnassa osuu keskelle runkoa syöden konehuoneesta kaiken tilan. Laatikoiden välissä jäykkä muovikardaani pinneillä, ehken pieni miinus mutta helposti korvattavissa jollain muullakin ratkaisulla. Takaiskarit aiheuttavat myös pientä pohtimista mihin mahtuvat.
Muuten ei mitään kovin ihmeellistä. Ruuvit paskoja...tai tarkemmin kannat. Kuusiokoloja kyllä mut toleranssit ihan kummallisia, ainakaan hudyn meisseli ei mennyt kaikkiin ja osassa pyörähti heti. Muoviosat hyvän tuntuisia ja pääosin hyvin sopivia. Linkit alumiinia mutta päissä muoviset pallot jotka eivät kestäneet edes asennusta :( Akseleissa olevat linkkien kiinnikkeet oli erittäin ahtaat ja vaativat voimankäyttöä jota muovipallot eivät kestäneet. Aikanaan tulee uudet linkit traxun päillä niin ongelma poistuu.
Kuva

Moottorin alla näkyy mutteri josta säädetään slipperin jousen kireyttä. Muutenkin koko laatikko on jotenkin kummallisesti suunniteltu ja kuten kuvasta näkyy niin korkea...
Kuva

Ja ylhäältäpäin... Äkkiseltään sanottuna renkaat tuntuvat kääntyvän ihan mukavasti vakioksi.
Kuva

Loppuun vielä pari kuvaa korin sovituksesta
Kuva

Tuosta näkee hyvin kuinka korkealla kone on kun kori lepää edestä sen päällä.
Kuva

Kuva


Nyt sovitellaan ja suunnitellaan niin toviin tuskin tapahtuu mitään kovin erikoista etenemistä. Moottori on pakko saada jotenkin johonkin muualle kun tarkoitus on mahduttaa myös sähköt ja akku konehuoneeseen. Gru olisi tietty helppo vaihtoehto mutta vaatinee pientä tutustumista välityksiin ensin.

Rölli
Legendaarinen!
Viestit: 551
Liittynyt: To 28.02.2013 15:26
Paikkakunta: Turun seutu

Re: Toyota LC79

Viesti Kirjoittaja Rölli » La 25.11.2017 18:41

Pientä etenemistä havaittavissa.
Alkuperäinen laatikko hylätään ja tilalle tulee 1:14 planeetta. Palikat tilattu ja nyt vain odottelee että tulisivat.

Koska tuo vekotin on pitkä ku mikä ja vielä melkoisella peränylityksellä niin sille oli jotain tehtävä. Ratkaisu oli katkaisuhoito.

Lava käteen ja talliin vannesahan viereen. Lopputulos lava 5:ssä osassa. Vannesaha siksi kun arvelin tuon olevan hiukan hankala malliltaan langalla sahattavaksi. Ja lavan pohja oli jo jonkun paksuinenkin. Sahausjälki on melko rujoa ja tämä takuulla kostautuu kun alkaa liimata ja kitata.
Toinen negatiivinen huomio tuli siitä että lavasta kun sahasi etureunan veti pohja kaarelle ja osat eivät ihan istu toisiinsa.

Kuva

Kuva
Tuossa näkyy hyvin miten lavan pohja veti kaarelle.

Kuva
Kuva
Alkuperäinen vs. lyhennetty

Eron huomaa ja ainakin omaan silmään tuo muutos sopii hyvin.
Kori ei ole ihan oikeassa asennossa kun runkoaisoja ei ole vielä lyhennetty niin kantaa takavaloihin niistä.
Samoin akseliväliä pitää hiukan hieroa, joku mittavirhe et meni 3mm liian lyhyeksi.

Avatar
ToniS
Legendaarinen!
Viestit: 511
Liittynyt: Su 06.09.2009 11:55
Paikkakunta: Jämsänkoski

Re: Toyota LC79

Viesti Kirjoittaja ToniS » Su 26.11.2017 02:28

Noni, sehän rupee vaikuttaan lupaavalta. Rupee näyttämään kovin kilpailukykyiseltä. Hyvin näyttäs istuvan lava pilkkomisenkin jälkeen. Eikö yhtää hivittänyt työntää vannesahaan? :)

Todella mielenkiintoinen projekti, päivittele vaan tiuhaan. Varmasti seurataan.

Pisepise
Legendaarinen!
Viestit: 1086
Liittynyt: Su 26.12.2010 21:26
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

Re: Toyota LC79

Viesti Kirjoittaja Pisepise » Su 26.11.2017 07:46

Mihinkäs planeettavaihteeseen päädyit? Ja mistä?

Rohkeasti pilkoit lavan :D

Rölli
Legendaarinen!
Viestit: 551
Liittynyt: To 28.02.2013 15:26
Paikkakunta: Turun seutu

Re: Toyota LC79

Viesti Kirjoittaja Rölli » Su 26.11.2017 09:57

Ebaystä tulee, kai se jotain kiinankuraa on. Ei ollut juurikaan vaihtoehtoja kun välityksen pitää olla 1:14.
Käytännössä yksi ja sama laatikko mikä löytyi ebaystä edullisimmin ja muutamista rc alan kaupoista hiukan kalliimmalla.

Kyllä siin hetki piti vetää henkeä ja kerätä rohkeutta ennen lavan leikkelyä :D

Vastaa Viestiin